Is roken gezond ?

Waarom is roken ongezond?


Roken is slecht voor de gezondheid. De schadelijke stoffen in de sigarettenrook vergroten de kans op vele aandoeningen. Denk aan longkanker, hart- en vaatziekten, COPD en keelkanker. De meest schadelijke stoffen zijn teer, nicotine en koolmonoxide.

Het effect van een sigaret

Teer heeft voornamelijk effect op de longen. Het is een mengsel van verschillende stoffen die tot een plakkerige, stroperige stof in de longen condenseren. Teer bevat kankerverwekkende stoffen, waardoor longkanker kan ontstaan. Daarnaast veroorzaakt teer in de longen allerlei afwijkingen zoals bronchitis waardoor de ademhalingsfunctie achteruit gaat. Nicotine is een verslavend middel dat voornamelijk op het zenuwstelsel werkt. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen om zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren.

Meer kans op ziektes

De doorsnee roker is iemand die vijftien tot twintig sigaretten per dag rookt. Vergeleken met een niet-roker loopt hij of zij:

Veertien keer meer kans om aan longkanker, strottenhoofd- of keelkanker of mondkanker te sterven.
Vier keer meer kans om te sterven aan slokdarmkanker.
Twee keer meer kans om te sterven aan blaaskanker.
Twee keer meer kans om te sterven aan een hartaanval.

Gevolgen en risico's van roken

Sigaretten zijn de voornaamste oorzaak van chronische longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Een chronische longziekte geeft ook een grotere kans op longontsteking en hartinsufficiëntie. Roken verhoogt ook de bloeddruk wat weer andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Roken tijdens de zwangerschap

Ook de gewoonlijk kleine risico's van de anticonceptiepil zijn bij vrouwen die roken groter. Een zwangere vrouw die vijftien tot twintig sigaretten per dag rookt, loopt twee keer zoveel risico een miskraam te krijgen als een vrouw die niet rookt. De kans op een te vroeggeboren baby, die daardoor veel kwetsbaarder is, is ook groter bij een rokende vrouw. Bovendien is de kans op een longaandoening zoals bronchitis groter wanneer iemand in een rokerige omgeving woont. Het zogenaamde 'passief roken', het inademen van rook van andere mensen, verhoogt ook het risico op longkanker bij niet-rokers.

Verantwoord tabaksgebruik en rookgedrag

CWS wenst een bijdrage te leveren aan een verantwoord tabaksgebruik. Om die reden verkoopt CWS tabak volgens de huidige wet- en regelgeving die bestaan voor de verkoop daarvan en neemt zij maatregelen om te voorkomen dat die wet- en regelgeving wordt overtreden.

NIX18:

Voor tabak geldt dat deze producten met name voor jongeren een gezondheidsrisico kunnen vormen. CWS verstrekt dan ook conform de geldende wet- en regelgeving geen tabak aan jongeren onder de 18 jaar. Om zeker te weten dat een klant oud genoeg is om tabak aan te mogen verstrekken, vragen wij aan klanten rond de 20 jaar naar legitimatie wanneer zij tabak kopen. Onder legitimatie wordt verstaan de in Nederland geldende legitimatie bewijzen. Wanneer tabak (online) worden besteld die vervolgens thuis worden bezorgd, dan wel opgehaald worden op een PostNL or transportbox, worden de regels voor verantwoorde verkoop van tabak onverkort toegepast. Onze bezorger of de medewerker op het afgiftepunt (dit kan een winkel zijn, maar dit kan ook een punt buiten de winkel zijn) controleert of de klant 18 jaar of ouder is. Als de klant de legitimatie niet kan laten zien of uit het legitimatiebewijs blijkt dat de klant nog geen 18 jaar is, worden tabaksproducten niet verstrekt.

Kijk voor meer informatie over een verantwoord tabakgebruik op:

www.nix18.nl
www.stiva.nl